Gräset kan vara giftigt

När man börjar känna att det blir lite för tekniskt (=tråkigt) med att räkna ut exakta mått från tomtgränsen osv. så kan det vara grymt avkopplande med ett litet inspirationsmagasin.
 
Det kommer väl knappast som någon nyhet att just tidningar som lockar mig tenderar åt renovering/ inredningshållet just nu istället för de vanliga träningsmagasinen?
 
Ett av de magasin jag vill slå ett extra slag för, mest för att utsidan kanske inte lockar direkt, är Kloka Hem.
 
Andvänbart och inspirerande både för den som ska bygga nytt, den som renoverar och den som bara småpular lite hemma.
 
I senaste numret kan man bland annat läsa om att Naturvårdsverket manar till försiktighet om man köper gräs på rulle. Detta då sådant gräs ofta odlas på slamjord innehållande gifter. När gräsrullen så är köpt och utrullad där hemma finns dessa gifter kvar och för den som har små barn, eller hundar för den delen, som gärna smakar på allt så kan dessa gifter alltså sitta på sådant som stoppas i munnen...
 
Lite av ett uppvaknande kanske?? Inte för att jag är särskilt sugen på att gå barfota över en gräsmatta full med gifter heller. Eller odla ätbara saker i samma jord...
 
Om man ändå vill skaffa sig gräs på rulle så får man helt enkelt lägga ner lite mer jobb på att ta reda på dess odlingsförhållanden.
 
Inspirerande kvällsläsning.
 
/Nena
 
 
 

Det är inte bara insidan som räknas

Var så otroligt trött igår att jag däckade ett par timmar i soffan vilket givetvis inverkade negativt på den tid jag hade till mitt förfogande för att hinna bli klar med alla bygglovshandlingar. Satte som mål att bli färdig med fasadritningen åtminstone men missade en viktig parameter, nämligen att vi inte fattat alla beslut än och att det därför inte bara var för mig att köra på utan det blev en hel del diskussioner kring dörrar och liknande. Att vi varit i huvudsak överens redan tidigare hjälper inte helt när man sitter där och ska rita upp det. Då krävs det 100% godkännande av båda parter.
 
Nåja fasadritningen är åtminstone klar nu i alla fall. Eller vi låtsas inte om att alla källarfönster måste ritas in och att huset enligt ritningen saknar tak.. Det är trots allt 2 moment som inte ska förändras så det är "bara" att rita upp det så som det ser ut.
 
Sista kvällen idag, i morgon bär det av med alla handlingar till Landskrona så får vi se vad de säger. Förväntar mig att bli utskrattad eller något. :0)
 
Jag har ju sagt att jag inte tänker lägga upp ritningar och dylikt innan de blir godkända av bygglovsenheten meeeen ett litet smakprov på vad som inspirerar oss vad det gäller fasaden kan ni ju alltid få ;0)
 
 
Sen får ni själva gissa vad det är på dessa bilder som vi inspireras av ;0)

Inte roligt längre

Det som var sådär superskoj från början känns väl inte helt givande längre.
 
Att packa den första flyttkartongen ger en kick, känslan av en nystart. 32 kartonger senare går tankarna snarare åt "Tar det här aldrig slut?" hållet. Sanningen är att det gör nog inte det. Oavsett hur tidigt man börjar packa för att kunna få allt sorterat och klart så står man alltid där minuterna innan flytthjälpen kommer och slänger ner det sista i omärkta lådor som senare, pga att man inte rikgt vet vad som är i dem, kommer hamna i ett förråd någonstans tills nästa gång man ska flytta. Under tiden har man i alla år letat efter den där saken som man visst minns att man en gång hade...
 
Samma sak med alla ritningar och annat skoj som bygglovskontoret vill ha. Att börja planera planlösning osv lite löst finenr de flesta givande. Man kan vara hur kreativ som helst. Nåja, nästan i alla fall. Men när den biten är över och man ska slåss med invecklade program för att få exakta mått, vilka man får mäta sig till på 50 år gamla bygglovshandlingar, vinklar och material.
 
Situationsplanen är nu klar. Första upplagan i alla fall. Den stora tillbyggnaden vågar vi inte rita upp förrän vi är på plats och kan se saker och tin glättare så det blir två ansökningar för vår del.
 
Kvar har vi (jag) fasadritningar samt planlösning, material och färgval. Och en hel massa mer som jag har förträngt just nu.
 
Den generösa deadlinen är i morgon kväll då jag ska till bygglovskontoret på torsdag eftermiddag för att förhoppningsvis få ok på att alla pappren är med. Sen är det bara att vänta.
 
Pust
 

Flyttkaos

Är det konstigt att man längtar bort någon gång?

Känner ni igen den frassen? Hämtad ur en gammal svensk visa. Jag kommer inte ihåg resten men just den biten spelas om och om igen i huvudet på mig just nu. Vi lever nämligen i ett flyttkaos och har så gjort den senaste månaden.

har man som vi, inte gjort sig av med någonting när man flyttade ihop utan tvärtom bara köpt mer grejer (flest grejer när han dör vinner syndromet) så blir det extra mycket arbete. Vi lever efter de 4 S:en. Stora S = Sortera och sen de 3 små sälja, skänka och slänga.

Så är ni på jakt efter matbord, stolar, soffor, soffbord, mattor, microvågsugnar mm så är det bara att hojta. Eller om möjligtvis mopeder, motorcyklar eller en bil är det som står på önskelistan. Det kan ordnas det med ;0)

Förutom denna bit så är det själva packningen av det som ska tas med som står på schemat. Eftersom vi kommer bo extrem spartanskt de första månaderna och inte kommer få klart sovrum och kontor förrän (förhoppningsvis) till nästa sommar så måste man tänka till lite extra när man packar. Just nu packar jag de kontorssaker jag har som inte behöver komma fram förrän om ett års tid ungefär. Trögt går det och roligt är det då definitivt inte.

När vi skrev på kontraktet sådär för en 3 månader sedan så pratade vi om att om 3 månader då... Efter ett tag övergick vi till att prata veckor och nu pratar vi dagar. Det är inte 5½ vecka till vi ska flytta utan det är 39 dagar. Snart räknar vi nog i timmar istället. Vill flytta NU!!! Vill sätta igång NU!!! Vill komma iordning NU!!! VILL VILL VILL

suck


Situationsplan

Något som Bygglovsenheten på Landskrona har (det är dem vi kommer tillhöra med vårt nya hus) är öppet hus på torsdagseftermiddagarna. Ett påfund som jag tycker är extremt bra.

För några veckor sedan traskade jag så glad i hågen in där med ett helt block med frågor. Stackarn som fick hjälpa mig visste nog inte vad hon drabbats av ;0)

Nåväl, jag fick ju svar på alla mina frågor och funderingar. en del svar ledde till fler frågor och funderingar så det var ett besök av värde. det fiins för vår del en hel del saker vi vill göra om nämligen och nästan allt kräver byglov, rivningslov eller liknande.

Numer har bygglovsenheterna 10 veckor på sig att behandla ens ärende efter det att en ansökan är komplett så för att undvika en ofullständig ansökan fick jag en hel lista på vilken dokumentation de vill ha in.

Jag har nu (äntligen borde ni utropa) lyckats knåpa ihop situationsplanen som är ett av kraven för att de ska kunna behndal ärendet. För den som inte vet det så kan det beskrivas som en handling som upprättas i samband med ny- eller ombyggnad av byggnader. Den är en del av underlaget vid ansökan om bygglov och visar vad byggherren planerar att göra.

På situationsplanen anges tomtens begränsning och mått samt markens nivå. Situationsplanen visar befintligt eller planerat läge för byggnader, tillbyggnader och andra anläggningar på tomten och i förhållande till tomtens gränser. På en situationsplan visas markdispositioner som planteringar, hårdgjorda ytor, p-platser och liknande. En situationsplan som ingår bland handlingar för ansökan om bygglov är oftast upprättad på en nybyggnadskarta i skala 1:400. Situationsplanen upprättas av byggherren eller av dennes arkitekt.

Hur vår situationsplan ser ut får ni se när (ja gär optimistisk) den blir godkänd ;0)


Vad höjer värdet på ditt hus?

Oberoende om vad för typ av renovering du utför på ditt hus så anser de flesta av oss att det höjer värdet på bostaden. Men hur mycket höjs egentligen värdet på huset? Och höjer allt värdet?

Avanza har publicerat en undersökning som Skandiamäklarna gjort om just detta. Nu är det långt ifrån alla typer av renoveringar som tas upp men det kan ändå vara intressant att ta del av undersökningen.

Här är snittpriserna för olika faktorer i en villa:

Område

Renoverat badrum

Bergvärme

Öppen spis

Sjöutsikt

Närhet
till skola

Riket

147 000

147 000

69 000

253 000

97 000

Sthlms-regionen

142 000

167 000

74 000

420 000

94 000

Göteborgs-regionen

145 000

164 000

63 000

250 000

127 000

Mälardalen

69 000

133 000

50 000

254 000

43 000

Norrland

124 000

137 000

43 000

237 000

72 000

Götaland

130 000

142 000

62 000

324 000

92 000


För egen del kan vi glömma det där med sjöutsikt. Bergvärme är inte relevant då vi har pelletspanna som vi tänkt behålla och berg får man leta länge och väl efter dit vi ska flytta ;0)

Närhet till skola vet jag inte om man kan kalla det. Det är helt klart gångavstånd men det ökar knappast värdet på huset eftersom skolan fanns där redan vid vårt köp.

Öppen spis tvistas det friskt om och troligtvis blir det ingen eftersom skorstenen är lite malplacerad.

Återstår badrummet. Vi ska helrenovera det badrum som finns samt bygga 2 till. Innebär det att värdet ökar ca 440 000:- då? Viktigt är i så fall att renoveringen/ byggandet av desssa under inga omständigheter kostar mer.

Och hur är det med nytt kök? Bättre planlösning? Tilläggsisolering? Tillskottsvärme i form av solvärme?

Undersöknigen är bra men långt ifrån tillräkligt djupgående. Hur länge håller värdeökningen t ex? Hur länge ska man räkna ett badrum som nyrenoverat? 1år? 2?

Fler undersökningar är vad jag hoppas på helt enkelt.


Spegelbild

I och med att vi ska bygga en ny entré, eller ja bygga en entré överhuvudtaget då man idag hamnar mit mellan toadörren och köksdörren när man kommer in, så blir det också en ny ytterdörr med alla moderna finesser.

Nuvarande garaget kommer fungera som groventré och garageporten ska därför bytas ut även den. Eftersom vi inte kommer använda garaget som garage (det går inte) så funderar vi på garageport i form av pardörrar.

Har hittat tillverkare som tillverkar just sådana garageportar som dessutom är kopior av ytterdörren.

Funderar på något liknande denna fast i vitt iom att huset kommer vara mörkt mörkt mörkt grått...



Och som garageport (också i vitt såklart)

Bara att byta ut den bruna 50-tals porten med brun plåt längst ner borde lyfta hela huset.

Håller ni med eller håller ni med? Klart ni håller med:0)

Ventilera mera

Efter att ha plöjt igenom avsnittet om ventilation i min fina bok några vändor till kan jag nu konstatera att det blir mekanisk frånluftsventilation i badrummen och tvättstugan. I köket blir det antingen till att installera ett nytt "skorstenrör" till köksfläkten. Denna typ av kösventilation är nämligen att föredra och vi ska inte ha spisen i närheten av där den står idag :(

Alternativet är att enbart ha en köksfläkt med kolfiber vilket tar bor os men inte fuktig luft (och som ni vet är det fukten som ska ventileras bort) och även installera en mekanisk fråpnluftsventil här. Frågan kräver lite mer utredning känner jag. Alternativ A är i särklass bäst. Frågan är hur mycket mer det kommer kosta oss?

Tilluftsventiler blir det troligtvis i någon form av själventialtionslösning. Helst en diskret sådan så fönsterventiler känns som en bra lösning under förutsättning då att det fungerar för vårt hus.

I källaren kommer vi ha en sk. solalrvent eller liknande som hjälper till både med uppvärmning och ventilation. Kommer skriva lite mer om den en annan gång.

Hmm med dessa val gjorda återstår då att välja och vraka av det utbud som finns :0)

Val, val och flera val

Golvad

Tror jag fortsätter varva tråkiga men nödvändiga funderingar med lite mer inspirerande sådana.

Något som jag och sambon, tro det eller ej, faktiskt är överrens om är golven. Båda två är helt förälskade i betonggolv men inser att det kanske inte är rätt för just detta hus. Men när vi bygger gård.. ja då jäklar blir det betonggolv i kök och vardagsrum :0)

För att få ett hus som tilltalar den breda massan begränsas vi till lite mer konventionella golvmaterial. Det ekologiska valet vore såklart att ha trä i så många rum som möjligt (under förutsättning att lim används med måtta), något som kan vara supersnyggt när det är nylagt men med en hund i familjen som gärna kör race inomhus så lär fräschören inte hålla i sig särskilt länge.

Även om man nu inte råkar ha en överaktiv hund så bör man tänka på att golv är det som slits mest i ett hus och att behöva byta golv ofta inte är särskilt miljövänligt det heller.

Vi har valt att ha klinkers i de utrymmen som är utsatta för mest slitage. Dvs entré, hall, badrum, källare, kök, matrum och vardagsrum. Bibliotek, kontor och sovrum kommer däremot få trägolv.

För att chockera folk kommer vi även ha samma klinker i alla rum utom badrum och källaren. Detta för att förstärka känslan av att det är ett sammanhängande utrymme.

Vad vi vill ha i nästan alla rum
Vad vi vill ha

Vad det troligtvis blir. Älskar kompromisser.. nåja det blir nog bra ändå :0)
KLinker till nästan alla rum

Bryter av med lite mer naturfärger i källaren


Lite mjukare färger i relaxavdelningen


Och om jag lyckas övertyga sambon så blir det klinker i träimitation i duschen. Me like.


Vad det gäller trägolven är jag helt lost. Troligtvis blir det väl typ ek eller liknande och att det under inga omständigheter blir stavmönstrat då det är fruktansvärt fult om ni nu inte visste det. Ett trägolv ska enligt mig vara lugnande men stavparket och liknande får man ju anfall av. Nej tack.

Andas in, andas ut

Trodde ni som jag att isolering var ett tråkigt, nödvändigt och krångligt ämne att ta till sig? Jag säger bara HA! vänta tills ni börjar sätta er in i ventilationsproblematiken.

Isoleringen förstod jag även om det var ett tungt ämne. Ventilationsavsnittet i min fina bok fick mig däremot att känna mig som en idiot.. Det värsta är att det inte spelar någon som helst roll hur bra material jag väljer till isoleringen, misslyckas jag med ventilationen ja då kommer isoleringen i bästa fall att inte fungera optimalt. I värsta fall kommer den göra huset sjukt.

Vad det gäller bygge och framförallt renovering så är saker dessutom inte svart eller vitt. Vissa produkter som är perfekta i ett hus är i ett annat hus med andra förutsättningar helt fel.

Vad jag lärt mig än så länge (får nog läsa om det där avsnittet ett par gånger till) är att vårt hus, och detta visste jag, i grund och botten bygger på självventilation. Dvs att det är så pass otätt att ventialtionen sköter sig själv. Detta var det normala på 50-talet och inget att chockeras över. På den tiden var det nämligen billigt att värma husen.

I dagens Sverige vill vi dock ha så låga uppvärmningskostnader som möjligt. Dels för plånbokens skull men även för miljöns. Vi måste hushålla med våra och naturens resurser helt enkelt. Problemet med att superisolera ett hus med självventilation är (bland annat) att ventilationsmöjligheten försvinner i och med att huset blir tätt. Utan tillräklig ventilation kommer fukten och med den även mögel.

Därför är det av yttersta vikt att man inte isolerar ett 50-talshus för mycket. Lagom är bäst. Man måste även sätta in annan ventilation som ersättning för den som isolerats bort.

Nu blir det riktigt krångligt. Det finns nämligen en uppsjö av olika sorters från- och tilluftsventilationer. Om det berättar jag nästa gång, när jag läst kapitlet ett par gånger till..



Designad transportsträcka

Efter ett ganska tråkigt inlägg tänkte jag muntra upp er (eller ja mig då) med lite inspirationsbilder på trappor. Återstår att se om vi kan få till något liknande så småningom .

Bortse från trappräcket då som inte riktigt är vår stil.

Ør som ni kanske inser såld på den mjuka inramningen av dessa trappor.





Av utrymmesskäl blir det en spiraltrappa och det är viktigt för oss att det inte känns som en källartrappa så den måste ju ha det där extra. Mjuka böljande former i vitt och med trappsteg i ngt trevligt träslag.

Måste säga att jag gillar den här typen av trappbelysning.

Och med någon stämningsfull belysnig såklart så att man blir motiverad till att gå ner i tvättstugan ;0)

Isolering

Som jag tidigare nämnt så är det en hel del beslut som måste tas i samband med renovering och tillbyggnad av hus. Detta kommer säkert inte som en chock för någon av er. De flesta sitter nog där ute och tänker på val av kök, färgsättning och golv.

Om det bara vore så väl...

Det finns en del roliga beslut som just val av kök, färgsättning och golv men vi är långt ifrån där än. Det är alla de där andra valen som måste göras först. Sådant som inte syns, knappt märks för gemene man men som ändå måste tas. Och vad värre är. Ett felaktigt beslut här har betydligt större konsekvenser än ett kök som inte lever upp till förväntnignarna. *hjälp*

För att kunna ta dessa beslut krävs det i alla fall är att man är påläst. Desto mer, desto bättre. Jag får nog klappa mig på axeln och hålla med besiktningmannen om att jag har en hel del kunskaper redan. Men det räcker ju inte. Således har jag spenderat timmar framför Google för att försöka ta in så pass mycket information att jag kan fatta rätt beslut. Det var inte förrän igår som det slog mig att jag betalat dyra pengar för en bok om Byggekologi förra året. En tillförlitlig bok som alltså tar upp i stort sett allt som jag behöver veta för att kunna fatta ett någorlunda korrekt beslut.

Första punkten på min lista över beslut som måste tas är om isoleringen. Visst låter det inspirerande?
Vi kommer tilläggsisolera taket på den gamla delen. vi behöver även ta beslut om hur tillbyggnaderna (det blir 3 stycken) ska byggas upp och även där är val av isolering en stor fråga (skjuter just den biten åt sidan lite nu) och sist men inte minst så måste vi eventuellt tilläggsisolera väggarna i gamla huset. Det vet vi ju dock inte förrän vi börjar plocka bort Tretexskivorna (användes förr istället gör gipsskivor) så att vi kan se vad de använt för isolering. Beslutet om isoleringstyp för väggarna måste dock tas redan nu så att vi är förberedda om tillägsisolering skulle behövas.

Eftersom huset vi köpt inte har någon diffusionsspärr (man använde inte det -54) så måste isoleringen vi använder (om vi vill undvika mögel) vara fukttålig och fuktbuffrande. Av hänsyn till plånboken vill vi ha ett så lågt Lambdavärde som möjligt. Hänsyn ska även tas till miljö och hälsa varför jag måste titta lite på hur miljön påverkas av tillverkningen samt om materialet i sig kan vara hälsovådligt.

När dessa krav är uppfyllda återstår det 4 isoleringsmaterial som vi kan tänka oss att använda:

Cellulosafiber
Lambda 0,040W/mK
Består av returpapper
Absorberar och buffrar fukt. God ljudisolering.
Undvik tillsatser av borsyra och borax.
Hampafiber
Lambda 0,038-0,040W/mK
Fuktbuffrande. God ljudisolering.
Linfiber
Lambda 0,040W/mK
Fuktbuffrande. God ljudisolering.
Kan fås brandskyddsbehandlat.
Perlit
Lambda 0,044-0,053W/mK
Består av naturligt glas
Fukttålig, fuktbuffrande. God ljudisolering.
Undvik tillsatser av bitumen.

Cellulosafiber och Perlit sprutas in medan Hampafiber och Linfiber kan fås som "skivor". Vad det gäller tilläggsisolering av innertaket faller alltså de två förstnämnda bort. de kan dock komma i fråga för ev. tilläggsisolering av väggarna.

Nu börjar jakten på leverantörer och produkternas pris.


Vi har köpt hus!

Old News säger säkert en hel del av er men jag tänkte delge denna nyhet även till de som inte vet om detta ännu. I vilket fall som helst så är detta huvudanledningen till den dåliga blogguppdateringen. Jag lever helt enkelt just nu i en värld av kaos.

Huset vi har köpt är gammalt, fult, slitet och gult. För att inte nämna litet då ;0) Det ska helrenoveras och byggas till så det är mycket som ska bestämmas och funderas kring redan nu. Inflytt blir i slutet av juli och en del saker måste göras i stort sett omedelbart vilket innebär att bygglov måsta vara klara tills dess. Detta i sin tur medför att vi måste ta en hel del beslut redan nu innan vi är på plats. Lite skrämmande faktiskt, tänk om man fattar fel beslut??

Åh andra sidan det är ju därför vi har valt att köpa detta hus. Målet är att bygga en gård men om vi prövar våra idéer på ngt i lite mindre storlek så kommer felen inte vara lika kostsamma som de skulle varit på en stor gård. Lite av ett inlärningsprojekt alltså. Så med det vill jag bara meddela att denna blogg i mångt och mycket kommer handla om renoveringskaos den närmsta tiden. ;0)

 /Helena - i närmsta flyttkartong

RSS 2.0