Isolering

Som jag tidigare nämnt så är det en hel del beslut som måste tas i samband med renovering och tillbyggnad av hus. Detta kommer säkert inte som en chock för någon av er. De flesta sitter nog där ute och tänker på val av kök, färgsättning och golv.

Om det bara vore så väl...

Det finns en del roliga beslut som just val av kök, färgsättning och golv men vi är långt ifrån där än. Det är alla de där andra valen som måste göras först. Sådant som inte syns, knappt märks för gemene man men som ändå måste tas. Och vad värre är. Ett felaktigt beslut här har betydligt större konsekvenser än ett kök som inte lever upp till förväntnignarna. *hjälp*

För att kunna ta dessa beslut krävs det i alla fall är att man är påläst. Desto mer, desto bättre. Jag får nog klappa mig på axeln och hålla med besiktningmannen om att jag har en hel del kunskaper redan. Men det räcker ju inte. Således har jag spenderat timmar framför Google för att försöka ta in så pass mycket information att jag kan fatta rätt beslut. Det var inte förrän igår som det slog mig att jag betalat dyra pengar för en bok om Byggekologi förra året. En tillförlitlig bok som alltså tar upp i stort sett allt som jag behöver veta för att kunna fatta ett någorlunda korrekt beslut.

Första punkten på min lista över beslut som måste tas är om isoleringen. Visst låter det inspirerande?
Vi kommer tilläggsisolera taket på den gamla delen. vi behöver även ta beslut om hur tillbyggnaderna (det blir 3 stycken) ska byggas upp och även där är val av isolering en stor fråga (skjuter just den biten åt sidan lite nu) och sist men inte minst så måste vi eventuellt tilläggsisolera väggarna i gamla huset. Det vet vi ju dock inte förrän vi börjar plocka bort Tretexskivorna (användes förr istället gör gipsskivor) så att vi kan se vad de använt för isolering. Beslutet om isoleringstyp för väggarna måste dock tas redan nu så att vi är förberedda om tillägsisolering skulle behövas.

Eftersom huset vi köpt inte har någon diffusionsspärr (man använde inte det -54) så måste isoleringen vi använder (om vi vill undvika mögel) vara fukttålig och fuktbuffrande. Av hänsyn till plånboken vill vi ha ett så lågt Lambdavärde som möjligt. Hänsyn ska även tas till miljö och hälsa varför jag måste titta lite på hur miljön påverkas av tillverkningen samt om materialet i sig kan vara hälsovådligt.

När dessa krav är uppfyllda återstår det 4 isoleringsmaterial som vi kan tänka oss att använda:

Cellulosafiber
Lambda 0,040W/mK
Består av returpapper
Absorberar och buffrar fukt. God ljudisolering.
Undvik tillsatser av borsyra och borax.
Hampafiber
Lambda 0,038-0,040W/mK
Fuktbuffrande. God ljudisolering.
Linfiber
Lambda 0,040W/mK
Fuktbuffrande. God ljudisolering.
Kan fås brandskyddsbehandlat.
Perlit
Lambda 0,044-0,053W/mK
Består av naturligt glas
Fukttålig, fuktbuffrande. God ljudisolering.
Undvik tillsatser av bitumen.

Cellulosafiber och Perlit sprutas in medan Hampafiber och Linfiber kan fås som "skivor". Vad det gäller tilläggsisolering av innertaket faller alltså de två förstnämnda bort. de kan dock komma i fråga för ev. tilläggsisolering av väggarna.

Nu börjar jakten på leverantörer och produkternas pris.


Kommentarer
Postat av: Vendela

Hejsan,

du verkar kunna en hel del om isolering. Tur att du har koll på läget. För det stämmer, även fast det kan kännas som oväsentliga val kan det ha stora konsekvenser att välja fel. Skulle du inte vilja visa upp din renovering på Byggla? Du får en present om du är intresserad! Du kan maila mig så berättar jag mer! :)

Lycka till med isoleringsvalet!

Mvh

Vendela på Byggla

2012-06-12 @ 14:13:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...